cezaryaksum, jeszcze jedna rada. Jeżeli będziesz już miał upatrzone mieszkanie podjedź do spółdzielni i zerknij na opłaty miesięczne. Ludzie naprawdę kombinują. Jak szukałem mieszkania zainteresowałem się jedną oferta, sprzedająca pokazywała rachunki za czynsz na 400 zł podjechałem do spółdzielni i okazało się że opłaty są prawie 900 PLN. Także trzeba być czujnym na każdym kroku, a jeżeli kupujesz przez pośrednika to co mówi dziel na 4, będzie wciskał to co klient chce usłyszeć :P
Kupno mieszkania czyli na co zwrócić uwagę
Zwiń
X
-
Jak grunt na którym stoi budynek ma uregulowany stan prawny to można śmiało kupować. Nie ma potrzeby tego przekształcać (a nawet jest to niewskazane).Zamieszczone przez ahmed799w sumie to nie chodzi mi nawet o rozumienie tylko o kwestie czy interesować się takowymi? Szkoda mi później czasów i nerwów żeby to przekszatłcać. chyba że wogóle nie ma takiej potrzeby?
Komentarz
-
-
No własnie??Zamieszczone przez westwi78ja nie jestem ale rozumiemZamieszczone przez loydJak nie jesteś prawnikiem to raczej tego nie zrozumiesz (to jest ograniczone prawo rzeczowe).
loyd, a czemu wg Ciebie niekorzystne jest przekształcanie UW we własność?
Też jestem ciekaw, szczególnie po ostatnich aktualizacjach kiedy stawki poszybowały czasami po kilkaset procent w górę.
Spośród nieruchomości jakie posiadam, dwie działki są w UW i ostatnio miały zaktualizowane opłaty i zastanawiam się czy nie taniej będzie je przekształcić we własność niż płacić za obie ok. 9000 rocznie.
Komentarz
-
-
tu się z kolega nie zgodzę:Zamieszczone przez loydnie ma sensu przekształcać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu we własność
w przyszłym roku nasz szanowny sejm weźmie się za własnościowe spółdzielcze prawa do lokalu. nie ma drugiego w kraju tak potężnego majątku jak kilkanaście mln mieszkań. nie wiadomo co wymyślą na wiejskiej, ale na pewno nie zrobią dobrze takim właścicielom.
Komentarz
-

Komentarz